Две села в Брянска област в Западна Русия са били обстрелвани от украинските сили. Това съобщи областният управител Александър Богомаз, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че няма пострадали при атаките срещу селата Ломаковка и Новая Погощ, разположени в близост до границата с Черниговска и Сумска област на Украйна.

Руски официални лица съобщиха за засилени атаки от Северна Украйна. Те твърдят, че вчера украинските войски са се опитали да преминат границата в Белгородска област - първото подобно нахлуване.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков съобщи за най-малко един случай на обстрел през нощта в района на Шебекино, като над 2500 души са били евакуирани от района.

Украйна отрича нейните сили да са замесени в нападенията и твърди, че те се извършват от руски бойци доброволци.

Пореден обстрел на град в Белгородска област - евакуират децата

Пореден обстрел на град в Белгородска област - евакуират децата

Шебекино е само на няколко километра от границата с Украйна

По-рано днес украинските власти отмениха въздушната тревога в по-голямата част от страната, а официални лица в столицата Киев докладваха за свалени над 30 ракети и дронове, изстреляни от Русия.

Москва е нанесла около 20 отделни удара с ракети и дронове срещу украински градове от началото на май.

Русия отрича да атакува цивилни или да извършва военни престъпления, но нейните сили разрушиха редица украински градове и многократно извършваха атаки срещу жилищни райони.

Руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. в това, което президентът Владимир Путин нарече "специална военна операция" за "денацификация" на страната, защита на рускоезичното население и на границите на Русия от агресивни западни амбиции.

От своя страна Киев и западните му съюзници обвиняват Путин във варварство и заграбване на земя в империалистически стил в Украйна.

Войната причини десетки хиляди жертви и принуди милиони да избягат в чужбина.

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Руското МВнР привика дипломати от американското посолство