Русия не може да съществува съвместно с настоящия "режим" в Киев, но Москва може да устои на мощта на НАТО толкова дълго, колкото й е необходимо, за да демилитаризира напълно Украйна, каза във вторник руският посланик по специални поръчения Родион Мирошник, цитиран от "Ройтерс".

Президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки голяма сухопътна война и най-сериозната конфронтация между Русия и Запада от Студената война насам.

Русия контролира 17,5% от международно признатата територия на Украйна. Украинската контраофанзива не успя да постигне значителни успехи тази година срещу руските сили.

"Сегашният режим (в Киев) е абсолютно токсичен, ние не виждаме никакви възможности за съвместно съществуване с него в момента", каза руският посланик по специални поручения Родион Мирошник пред репортери в Москва.

Постът му е създаден, за да събира доказателства за предполагаеми украински престъпления срещу цивилни.

Мирошник каза, че Украйна е извършила престъпления срещу цивилни и е нарушила човешките права, докато НАТО е доставяла забранени оръжия на Украйна. Украйна и Западът обвиняват Русия във военни престъпления в Украйна, обвинение, което Москва отрича.

Мирошник каза, че Русия може да устои на водения от САЩ военен съюз НАТО толкова дълго, колкото е необходимо, за да победи украинските сили в това, което Москва нарича "специална военна операция" (СВО), добавяйки, че Западът в крайна сметка ще загуби интерес и настоящата власт в Киев ще рухне.

"След като опасността бъде ликвидирана, това може да се счита за постигане на целите на СВО", каза Мирошник. "Ние можем да устоим на НАТО точно толкова, колкото трябва да изпълним задачите, които президентът формулира.

Президентът Владимир Путин представя войната като част от много по-широк конфликт със Съединените щати, която според кремълския елит има за цел да разцепи Русия, да заграби нейните огромни природни ресурси и след това да се обърне към уреждане на сметки с Китай.

Зеленски за Майдана: Преди десет години украинците проведоха първото си контранастъпление

Зеленски за Майдана: Преди десет години украинците проведоха първото си контранастъпление

Сега Украйна е вече напред по пътя на евроинтеграцията