Москва би разгледала предложения за възстановяване на отношенията си със Запада, но ще помисли дали това изобщо е необходимо. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Той отбеляза, че за сметка на това Русия ще се съсредоточи върху развитието на отношенията си с Китай.

Лавров подчерта, че западните страни са подкрепяли "русофобията", откакто Русия е започнала инвазията си в Украйна, определяна от Москва като "специална военна операция".

Русия работи за замяна на стоки, внасяни от западни държави, и в бъдеще ще разчита само на "надеждни" страни, които не са задължени на Запада, изтъкна руският външен министър.

Песков: Западът се дразни от самото съществуване на Русия

Песков: Западът се дразни от самото съществуване на Русия

Той допусна разблокиране на Facebook и Instagram

Ако те (западните страни - бел.ред.) искат да ни предложат нещо за подновяване на връзките, то тогава ние сериозно ще обмислим дали имаме нужда от това, или не, посочи той.

Лавров изрази недоволството си към западните страни, които според него са решени да променят правилата на международните отношения в ущърб на Русия.

Трябва да престанем да бъдем зависими по какъвто и да е начин от всякакви доставки от Запада, за да гарантираме развитието на ключови сектори за сигурността, икономиката или социалната сфера на нашата родина, настоя той.

По негови думи целта на Москва в момента е по-нататъшно развитие на връзките с Китай.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни

Сега, когато Западът възприе диктаторска позиция, нашите икономически отношения с Китай ще се засилват още по-бързо, изрази убеденост Лавров. Според него в допълнение към преките приходи за държавния бюджет това е шанс за развитие и на Далечния Изток и на Източен Сибир в Русия.

Китай разполага с информационни и комуникационни технологии, които по никакъв начин не остават по-назад от тези на Запада, подчерта Лавров.

Той заяви, че Русия ще разчита "само на себе си и на държави, които са се оказали надеждни и не "играят по свирката на други".