Противоракетната система С-500 "Прометей" ще има способността да унищожава хиперзвукови оръжия в околоземното пространство. Това обяви командирът на руските въздушно-космически сили (както руските власти наричат военновъздушните си сили) Сергей Суровикин в интервю за "Червена звезда".

По-рано за това, че С-500 ще може да прехваща цели на стотици километри от Земята, говори главният конструктор на концерна-разработчик на С-500 "Алмаз-Антей" Павел Созинов.

С-500 на Русия можели да унищожават цели на стотици километри над Земята

С-500 на Русия можели да унищожават цели на стотици километри над Земята

С-500 надхвърляла всички подобни противовъздушни системи

По думите на Суровикин, техническите характеристики на С-500 позволяват този комплекс да се отнесе към първото поколение системи за противокосмическа отбрана.

"Заложените характеристики в системата за противовъздушна отбрана С-500 позволяват да се унищожават освен аеродинамични и балистически цели, хиперзвукови оръжия от всички модификации, включително в близкия космос", отбеляза главнокомандващият.

Той също така изрази увереност, че аналози на тази система по принцип не съществували.

С-500 "Прометей" (OКР "Триумфатор-М") е ново поколение система за противовъздушна отбрана "земя-въздух". Той е универсален комплекс с далечно действие и височинно прехваще с повишен потенциал за противоракетна отбрана. Системата е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери), както и крилати ракети.

Новите ПВО системи С-500 готови да влязат на въоръжение в Русия през 2020-а

Новите ПВО системи С-500 готови да влязат на въоръжение в Русия през 2020-а

Системата може да изстрелва балистични ракети и прехваща обекти в близкия космос