Министерството на външните работи на Русия разглежда експулсирането на руски дипломати от София като неприятелска и провокативна стъпка и предупреди българските власти с ответни мерки. Това се изтъква в коментар на руското външно министерство, цитиран от руските медии.

България изгони двама руски дипломати
Обновена

България изгони двама руски дипломати

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни

"Смятаме, че действията на официална София са открито неприятелски и провокационни, като те са в разрез с традиционно конструктивните и почиващите в духа на взаимното уважение отношения между Русия и България. Запазваме си правото да предприемем ответни мерки", подчертават от руското външно ведомство.

От министерството уточняват също така, че българските власти не са представили доказателства в подкрепа на експулсирането на двамата руски дипломати.

Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България

Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България

Това заяви Константин Косачев, председателят на Комисията по външна политика към Съвета на федерацията

"На 24 януари българските власти решиха да експулсират от страната дипломат от посолството и служител на Търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени никакви смислени доказателства в подкрепа на това решение", коментираха още от руското външно министерство.

Вчера (24 януари) посланикът на Русия в България получи писмо от българските власти, в което двама руски дипломати се обявяват за "персона нон грата". Според българската прокуратура един от руските държавни служители е работил в консулския отдел на руското посолство в София, докато другият е работил в Търговското представителство на Русия. 

В Москва: Ситуацията с руските дипломати в България е представление

В Москва: Ситуацията с руските дипломати в България е представление

"София изглежда глуповато"

Вчера българската прокуратура публикува на сайта си съобщение за образувани досъдебни производства срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Тя твърди, че в обхвата на тяхната незаконна дейност са били изборите и енергийният сектор. В съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, но според прокуратурата има основания за привличането им в качеството им на обвиняеми.

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

МВнР е уведомено