Украйна продължава политиката на принудителна украинизация на страната, нарушавайки ангажиментите си за защита правата на човека. Това заявяват от външното министерство на Русия, цитирани от ТАСС.

На 16 януари украинският парламент прие законопроекта "За средното образование", който доказва, че въпреки препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа за осигуряване на необходимия баланс в езиковото поле и обещанията от страна на Киев да ги изпълни, спрямо руския език все още има двойна дискриминация в страната, посочва се в официална позиция на ведомството.

"Децата на украинскоговорещи граждани и представители на коренните нации, към които принадлежат кримските татари, караити и кримчаки в Украйна, все още ще имат възможност да получат образование на майчиния си език от 1. до 11. клас след влизането в сила на приетия документ. Същевременно малцинствата, които говорят езиците на ЕС, ще получават образование на майчин език до 5. клас с постепенно увеличаване на времето на преподаване на украински език - от 20% на 60% за 9 клас", отбелязват от министерството.

Рускоезичните деца ще имат право да получават образование на майчиния си език до 5-ти клас, след което преподаването на украински език трябва да възлиза поне на 80%", негодуват от Русия.

Те посочват и че Киев не е провеждал консултации с представители на народите, живеещи в Украйна, въпреки констатациите на Венецианската комисия.

Следователно Киев продължава принудителната украинизация - асимилация на неукраинскоезичното население, което нарушава Конституцията и задълженията на страната в областта на правата на човека и националните малцинства, обобщават от руското външно министерство.

От ведомството призовават международните институции за правата на човека на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа "да направят адекватна оценка на действията на Украйна".