Русия е "изключително загрижена" от коментарите на американския президент Доналд Тръмп, поставящи под въпрос ядреното споразумение с Иран, като подозира, че самият Вашингтон може да е нарушил договора за контрол на въоръженията. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Коментарите на Лавров, направени пред руски журналисти в ООН в Ню Йорк и публикувани от руското външно министерство, илюстрират в какъв дълбок конфликт са Москва и Вашингтон по редица въпроси и предполагат, че всякакви опити за подобрение на вече много лошите отношения са изправени пред труднопреодолими пречки, отбелязва "Ройтерс".

Обръщайки се към Общото събрание на ООН вчера, Тръмп заяви, че споразумението на Иран с шестте световни сили за ограничаване на ядрената му програма в замяна на разхлабване на икономическите санкции, било "позор за САЩ". Вашингтон не можел да спазва споразумението, "ако то предоставя прикритие за евентуално разработване на ядрена програма", посочи Тръмп.

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН
Обновена

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН

Той говори за "престъпните режими"

Лавров, чиято страна е страна по споразумението с Иран, заяви, че Русия категорично не е съгласна с тази позиция.

"Това е изключително тревожно", подчерта той и добави: "Ние ще защитаваме този документ, този консенсус, който беше посрещнат с облекчение от цялата международна общност и действително укрепи както регионалната, така и международната сигурност."

Позицията на Тръмп да "разруши напълно" Северна Корея, ако САЩ трябва да се отбраняват или да отбраняват съюзниците си, също не се хареса на Русия, която споделя обща граница със Северна Корея и смята, че преговорите и дипломацията са единственият начин за разрешаването на кризата около ядрената и ракетната програма на Пхенян.

"Ако просто осъждате и заплашвате, тогава ние ще предизвикаме враждебно настроение у страните, върху които искаме да окажем влияние", изтъкна Лавров във връзка с думите на Тръмп.

Той обаче запази най-тежките си критики за възможното нарушаване от страна на САЩ на историческия договор за контрол на въоръженията от 1987 г., който забранява руски и американски ракети със среден обсег на сушата.

Високопоставен представител на администрацията на Тръмп обвини Русия по-рано тази година в нарушаването на същия договор - Договорът за ядрените сили със среден обсег - нещо, което Москва отрече.

Ала Лавров посочи, че изглежда, че всъщност Вашингтон нарушавал договора, който е в разгара на 30-годишна модернизация на застаряващите си ракетни подводници, бомбардировачи и наземни ракети, за която ще бъдат отделени около 1 трлн. долара.

"Имаме подозрения на най-малко три фронта, че американците създават оръжейни системи, които нарушават или могат да нарушат задълженията по договора", коментира руският първи дипломат, който допълни, че Москва била предала опасенията си на САЩ.

Лавров се срещна с американския държавен секретар Рекс Тилърсън на два пъти в Ню Йорк през тази седмица.