Русия информира Съединените щати, че временно спира инспекционните дейности по Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) на своя територия в съоръжения, които подлежат на инспекции съгласно този договор. Това се казва в разпространено в понеделник изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 8 август 2022 г. Руската федерация официално уведоми Съединените американски щати по дипломатически канали, че страната ни временно се оттегля от инспекционните дейности по договора СТАРТ на нейните съоръжения, подлежащи на инспекции по силата на този договор...Такива действия са предвидени в параграф 5 от раздел I на глава пета от протокола към договора СТАРТ. Те могат да бъдат предприети в изключителни случаи и за цели, които не противоречат на договора."

"Бихме искали да подчертаем, че мерките, които предприехме, са временни", каза руското външно министерство.

В същото време руското дипломатическо ведомство подчерта, че Москва е принудена да прибегне до подобни действия "поради постоянното желание на Вашингтон косвено да постигне рестартиране на инспекционната дейност при условия, които не отчитат съществуващите реалности, създават едностранни предимства за Съединените щати и фактически лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американските територии".

Както беше отбелязано от руското МВнР сега поради антируските санкции нормалният въздушен трафик между Русия и САЩ беше прекъснат и въздушното пространство на редица държави беше затворено за руски самолети, така че руски инспекторски екипи не могат да достигнат до входните пунктове на американска територия, допълват от дипломатическото ведомство. Също така се изтъкват визови затруднения за инспекторите и екипажите отново заради санкциите.Русия отбелязва и повишаването на заболеваемостта от COVID-19 в САЩ.

ООН призовава Русия и САЩ да разрешат всички въпроси по провеждането на инспекции по Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ). Това заяви Стефан Дюжарик, официален представител на генералния секретар на световната организация.

Медведев: Нека САЩ да тичат или да пълзят сами и да поискат преговори

Медведев: Нека САЩ да тичат или да пълзят сами и да поискат преговори

Сега времето за нови преговори за ядрените оръжия със САЩ е най-неподходящото

В началото на 2021 година Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ (Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) без каквито и да е било допълнителни условия, както предлага Москва. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като каза, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ , ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Още в същия ден източник от руското външно министерство изрази недоумение в понеделник относно предложението на президента на САЩ Джо Байдън за преговори за нова рамка за контрол на ядрените оръжия, която да замени договора СТАРТ, когато изтече през 2026 г.

"Това сериозно изявление ли е или уебсайтът на Белия дом е бил хакнат?" каза източник от руското външно министерство пред Ройтерс. "Ако все пак това е сериозно намерение, с кого точно възнамеряват да го обсъждат?"

Русия: САЩ трябва да изтеглят ядреното си оръжие от трети страни

Русия: САЩ трябва да изтеглят ядреното си оръжие от трети страни

Позиция на Кремъл