Исканията на Съединените щати за възобновяване на инспекциите съгласно новия Договор за контрол на ядрените оръжия (СТАРТ) са "цинични", като се има предвид подкрепата на Вашингтон за Украйна. Това заявиха от руското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Ведомството предупреди, че действията на САЩ спрямо Русия крият "реален риск" от пряк военен сблъсък между двете ядрени сили.

Руското МВнР обвинява Вашингтон и за това, че се стреми да нанесе "стратегическо поражение" на Русия в Украйна.

Руската страна отново потвърждава непромененото си придържане към Новия договор СТАРТ като важен инструмент за поддържане на международната сигурност и стабилност, допълват от ведомството.

Русия недоволна от САЩ, но не се отказва от договора за ядрените оръжия

Русия недоволна от САЩ, но не се отказва от договора за ядрените оръжия

Нов СТАРТ останал единственият "поне хипотетично изпълним" договор между двете страни

Новият договор СТАРТ влезе в сила през 2011 г., а през 2021 г. беше удължен с още пет години. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи за тяхната доставка.

Заедно, Русия и САЩ притежават около 90% от всички ядрени бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ придоби допълнително значение в момент, когато руската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до пряка конфронтация, отколкото когато и да било през последните 60 години.

През август Москва прекрати инспекциите по договора, като мотивира решението си с ограниченията за пътуване, наложени от Вашингтон и неговите съюзници след инвазията. Тя обаче увери, че остава ангажирана със спазването на разпоредбите на договора.

Преговорите за подновяване на инспекциите трябваше да се проведат през ноември в Египет, но Русия ги отложи и никоя от страните не е определила нова дата. Москва обвини Вашингтон, че отказва да обсъди по-широка програма за "стратегическа стабилност".

В края на януари Русия предупреди САЩ, че след изтичането на договора през 2026 г. той може и да не бъде подновен, защото според Москва Вашингтон се опитва да ѝ нанесе "стратегическо поражение" в Украйна.

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Вашингтон подтиквал Киев към още кръвопролития