Аварията на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" със сигурност е от полза за САЩ. Това заяви в петък постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Накрая, основният въпрос: дали това, което се случи със "Северен поток", е полезно за Съединените щати? Разбира се. Американските доставчици на втечнен газ трябва да отпразнуват многократното увеличение на доставките на LNG за европейския континент", каза той на заседание на Съвета за сигурност, посветено на това инцидент. Няма смисъл да разрушаваме със собствените си ръце проекта, в който сме инвестирали огромни суми инвестиции и от който може да има значителна икономическа възвръщаемост за нас", добави Небензя.

Според него, САЩ не се притесняват, че Европа ги очаква тъмна и студена зима.

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Западните страни правели всичко по силите си, за да прикрият извършителите на атаката

"В условията на енергийна криза САЩ прибързано прехвърлят европейско производство, получават напреднали кадри, технологии, производствени ресурси. Всичко, което десетилетия развива обединена Европа, отбеляза дипломатът. Жителите на Европа остават сами с проблемите си. Но никой отвъд океана не се притеснява, че Европа ще има много тъмна, студена и дълга зима."

Припомняме, че вчера, Москва обяви, че разполага с доказателства, че Западът има роля за пробойните по подводните тръбопроводи на "Северен поток", които заплашват да ги извадят от експлоатация. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин.

Той отправи обвинения към Запада за това, че прави "всичко, което е по силите му", за да прикрие извършителите на "терористичната атака" срещу газопровода.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че все още е твърде рано да се спекулира кой може да стои зад аварията на газопровода "Северен поток".

Пентагонът засега не спекулира кой стои зад аварията на "Северен поток"

Пентагонът засега не спекулира кой стои зад аварията на "Северен поток"

Ще изчака да бъде извършено пълно разследване

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

От своя страна, преди дни Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Германия: "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги

Германия: "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги

Ако течовете не бъдат отстранени бързо, морската вода ще причини корозия