Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира изпитанието от страна на САЩ на наземна крилата ракета, която е била забранена съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, сключен през 1987 г. между САЩ и СССР.

По думите на Песков, това изстрелване показвало, че САЩ изначално са се подготвяли да денонсират договора за ракетите.

САЩ тестват крилата ракета, забранена от договора за ракетите от 1987-а

САЩ тестват крилата ракета, забранена от договора за ракетите от 1987-а

Ракетата е поразила мишената си, отдалечена на повече от 500 км

"Що се отнася до изпитанията на ракети със среден обсег от американците, тази новина пристигна вчера в момента на разговорите между президентите Путин и Макрон. И тъкмо Путин отбеляза, че подобни изпитания отново показват, че американците от самото начало работят за подкопаването на договора, че американците от самото начало са се подготвяли", подчерта Песков.

Заедно с това той подчерта, че подготовката за подобен род изпитания изисква значително време и е невъзможно всичко това да се организира за няколко седмици.

"Това за пореден път свидетелства за това, че не Русия, а именно САЩ чрез действията си доведоха до разпадането на договора за ракетите", заключи говорителят на Путин.

Русия и Китай обвиняват САЩ в ескалация с ракетни изпитания
Обновена

Русия и Китай обвиняват САЩ в ескалация с ракетни изпитания

Рябков: Всичко това предизвиква съжаление ... няма да се поддадем на провокации

Вчера Пентагонът съобщи, че американските военни са тествали крилата ракета, която би била забранена от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Изпитанието е направено около две седмици, след като действието на договора беше официално прекратено по инициатива на САЩ, които обявиха като причина за това нарушения на договора от страна Русия.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети