Москва няма никакви съмнения относно участието на Вашингтон в атаката срещу Севастопол, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Няма съмнение относно участието на Съединените щати в това зловещо престъпление", посочва дипломатическата служба, "отговор на това престъпление със сигурност ще последва".

"На 23 юни киевският режим, с подкрепата на Съединените щати и техните сателити, извърши поредното чудовищно терористично престъпление срещу цивилното население на Русия", се казва в текста на изявлението. - "За терористичния акт беше избран специално един от най-важните православни празници, Денят на Света Троица."

"Загинали са четирима, сред които двегодишно момче и деветгодишно момиче, играещи на градския плаж. 151 души са потърсили медицинска помощ, от тях 82-ма са хоспитализирани - 55 възрастни и 27 деца, много са в болница. Всички получават квалифицирана медицинска помощ."

По данни на руското министерство на отбраната са използвани американски оперативно-тактически ракети, ATACMS, оборудвани с касетъчни бойни глави, за да се увеличи тяхната смъртоносност.

Според изявлението на руското МВнР, всички полетни задачи се координират от американски специалисти въз основа на собствените им данни от сателитно разузнаване. В небето близо до Крим е забелязан да дежури американският разузнавателен БЛА Global Hawk.

"Русия изразява искрена благодарност за изразените съболезнования от официални лица на приятелски държави, както и от представители на европейската и американската общественост, от които продължават да пристигат думи на съчувствие.

"Скърбим заедно с целия Севастопол, където днес е обявен ден на траур. Изказваме съболезнования на близките на загиналите и желаем бързо възстановяване на ранените", се казва в текста.

Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката над Севастопол

Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката над Севастопол

Русия обеща да държи САЩ под еднаква отговорност с Украйна заради употребата на ATACMS