Руски съд удължи с още три месеца срока на ареста на задържаните по делото за подготовката на убийството на журналиста Владимир Соловьов. Процесът срещу обвиняемите е спрян до получаване на резултатите от фонетичните експертизи, съобщава ТАСС.

"По отношение на подсъдимите мярката за неотклонение задържане под стража е удължена с три месеца, а съдебният процес по делото е спрян, тъй като предварително са назначени експертизи, резултатите от които се очакват в близко бъдеще", каза представител на съда.

Общо седем души са на подсъдимата скамейка: Денис Абраров, Владимир Беляков, Андрей Волков, Андрей Пронски, Андрей Степанов, Максим Дружинин и Тимофей Мокий.

Путин обвини Запада и Украйна, че искат да убият любимия му журналист

Путин обвини Запада и Украйна, че искат да убият любимия му журналист

ФСБ разкри заговор на неонацистка група с извор Украйна за убийството на водещи журналисти

В зависимост от ролята на всеки, те са обвинени в терористично нападение, извършено от група лица по предварителен сговор (член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация), опит за убийство (част 1 от член 30, член 105 от Наказателния кодекс). Кодекс на Руската федерация), умишлено увреждане или унищожаване на имущество (чл. 167 от Наказателния кодекс на Руската федерация), незаконен трафик на оръжия (чл. 222 от Наказателния кодекс на Руската федерация), незаконно производство на оръжия (чл. 223 от Наказателния кодекс на Руската федерация), незаконен трафик на взривни вещества (чл. 222.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация), незаконно производство на взривни вещества (чл. 223.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и участие в терористична организация (член 205.5 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

Трима подсъдими са признали вината си частично - за умишлено увреждане или унищожаване на имущество, отказват да се признаят за тежки престъпления. Останалите четирима подсъдими отказаха да изразят позицията си по повдигнатите им обвинения, използвайки чл. 51 от Конституцията на Руската федерация.

Владимир Соловьов е един от най-известните руски телевизионни журналисти. По телевизията той води множество политически предавания, минал е през ORT, TV-6 и NTV, "Русия 1". Също така е официален водещ на руските избори по телевизията. Соловьов попадна под санкциите на ЕС, САЩ, Канада.

ФСБ пак лови "неонацисти", които се целят в любимци на Путин

ФСБ пак лови "неонацисти", които се целят в любимци на Путин

Не се предоставят никакви доказателства, дори не се уточнява броя на задържаните

През април 2022 г. Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи за задържането на група членове на забранената в Русия неонацистка терористична организация Националсоциализъм/Бяла сила. Всички те са руски граждани, които по указание на Службата за сигурност на Украйна планирали да убият Соловьов и да се укрият в чужбина.

Бяха задържани общо осем членове на забранена в Русия неонацистка терористична организация. Според следствието престъплението е планирано да бъде извършено на територията на Москва чрез взривяване на колата на журналиста.

Украинската служба за сигурност тогава определи информацията като "пълна измислица".