Правителството на Русия предупреди, че спекулациите за предполагаемо скорошно нападение на Украйна са димна завеса, използвана от Съединените щати, за да могат те да подготвят собствените си военни провокации в региона, съобщава "Спутник".

"В последните дни западните и украинските медии и висшестоящи засилиха спекулациите за евентуално нахлуване на Русия в Украйна. Целта на тази кампания е да се създаде информационна димна завеса, за да подготвят собствените си провокации, вкл. военните, които могат да имат пагубни последствия за регионалната и глобалната сигурност", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя подчерта, че изпращането на оръжия и войски на Украйна от страна на Великобритания и Канада  само потвърждава страховете на Москва за това, че се планират провокации.

Захарова изтъкна, че британците вече са изпратили на Киев най-малко шест военни самолета, натоварени с оръжие. Както е станало ясно по нейни думи, правителството на монархията е решило да снабди Украйна и с противотанково военно оборудване за сражения в градски зони.

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Байдън: Путин не е взел окончателно решение, но вероятно ще нахлуе в Украйна

Ако това стане, Русия ще плати скъпо, каза американският президент

Захарова посочи, че Канада е прехвърлила в Украйна над 200 военни, под претекст че те ще отговарят за наблюдението на посолството й.

По данни на говорителката САЩ са инвестирали над 2,5 млрд. долара в Украйна между 2014 г. и 2021 г.

Догадките за предполагаемото концентриране на руски войски по границата с Украйна проитичат от публикации в американски медии от средата на декември 2021 г.

В последно време Западът и Киев отправят обвинения към Русия, че възнамерява да нахлуе в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи тези твърдения като "празни и неоснователни", служещи като уловка за ескалация на напрежениетои увери, че Русия не представлява никаква заплаха за никого. Песков обаче не изключи възможността за провокации, целящи да оправдаят подобни обвинения, и предупреди, че опитите за използване на военна сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат много сериозни последици.

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Намеренията за налагането на санкции след инвазията на Руската федерация в Украйна нямат смисъл