Русия подкрепя и дори доставя оръжия на талибаните. Това обяви началникът на американските сили в Афганистан в интервю за БиБиСи.

Ген. Джон Никълсън подчерта, че е видял "дестабилизираща дейност на руснаците".

По думите му, руски оръжия са били контрабандирани през границата с Таджикистан, достигайки до талибаните, но той не може да каже в какви количества. Русия е отричала подобни американски твърдения в миналото.

Но новите твърдения идват на фона на много обтегнатите отношения на Русия със Запада.

Великобритания и Русия се сблъскаха заради обвиненията, че Русия стои зад атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, използвайки бойно нервнопаралитично вещество.

Междувременно Комисията по разузнаването към Конгреса на САЩ току-що публикува доклад, в който се заключава, че Русия се е намесила в американските президентски избори през 2016 година.

"Свидетели сме на разказ, който грубо преувеличава броя на бойците на ДАЕШ ("Ислямска държава") тук", посочва ген. Никълсън, допълвайки: "Този разказ също така се използва като оправдание от страна на руснаците, за да легитимират действията на талибаните и да им оказват известна подкрепа."

"Имаме истории, написани от талибаните, които се появиха в медиите, за финансова подкрепа, предоставена от врага. Ние имахме оръжия, донесени в тази главна квартира и предоставени ни от афганистански лидери, като те ни казаха, че те са били дадени от руснаците на талибаните", продължи американският генерал, изтъквайки: "Знаем, че руснаците са замесени."

Ген. Никълсън смята, че тази пряка руска ангажираност с талибаните е относително нова. По думите му, Русия е провела серия от учения на афганистанската граница с Таджикистан. "Това са учения за борба с тероризма", посочи той, допълвайки обаче, че "но сме виждали преди това руско поведение: те носят големи количества оборудване и след това оставят част от него".

Последицата е, че тези оръжия и друго оборудване след това се контрабандират през границата и се доставят на талибаните.