Следственият комитет на Русия е възбудил наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак и няколко други високопоставени украински военни, сред които началникът на Генералния щаб на украинската армия Виктор Муженко и командирът на Националната гвардия Юрий Алеров, съобщават руски медии.

Стартиралото наказателно производство е в рамките на разследването за използването на забранени средства и методи за водене на войната в Донбас.

„Следствието получи достатъчно доказателства за незаконни действия срещу цивилни, извършени по заповед на висшето военно ръководство на Украйна – министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак, началникът на Генералния щаб Виктор Муженко, бившият командир на Сухопътните войски Анатоли Пушняков, действащият командир на Сухопътните войски Сергей Попко, командващият Националната гвардия Юрий Алеров”, се посочва в изявлението на руския следствен комитет.

Специализираният отдел за разследването на военните престъпления в Донбас е бил създаден в структурата на руското следствие още през 2014 г. Досега руските следователи са завели около 60 наказателни дела.

Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин заяви по-рано, че разследването се усложнявало от позицията на властите в Киев, които не отговаряли на въпросите на следователите.

В понеделник украинската Главна прокуратура съобщи, че е завела дела срещу високопоставени руски военни, сред които руският военен министър Сергей Шойгу и двама от неговите заместници. Всички те са обявени за издирване от украинските власти, като са заподозрени в „престъпления срещу основите на националната сигурност”.