Русия възнамерява да продава за износ най-новия си танк Т-14 "Армата". Това обяви Дмитрий Шугаев, който е директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, съобщават руските медии.

В интервю за сръбския сайт "Глас явности" той е отбелязал, че Русия също така предлага на потенциални купувачи С-300 и С-400, модерни самолети и хеликоптери, както и лекия изтребител МиГ-35.

Руските власти рекламират "Армата" като единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Той е предназначен за водене на бой при директен контакт с противника.

Той може да поддържа напредването на мотострелкови подразделения, укрепления и да дава отпор на живата сила на противника, разположена в укрития и на открито.

На форума "Армия-2018" руското военно министерство подписа договор за закупуване на 132 бойни машини Т-14 и Т-15 от "Уралвагонзавод" на платформата "Армата". Както съобщи заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко, целият договор ще бъде изпълнен до края на 2021 година.

Индия предвижда да закупи и руски танкове, подобни на "Армата"

Индия предвижда да закупи и руски танкове, подобни на "Армата"

Целта е да замени остарялото си въоръжение

В края на юни телевизия "Звезда", която е собственост на руското военно ведомство, позовавайки се на източник от руския военнопромишлен комплекс, съобщи, че Индия се интересува от танковете "Армата".

Преди това в индийски военно-аналитични публикации се появи информация, че страната планира да закупи 1 770 модерни танка, в които е включен и "Армата", в замяна на остарелите Т-72 и Т-14.

По-рано Египет подписа договор за закупуване на 400-500 руски танка T-90МС.

Както писа изданието Argumenti.ru, благодарение на това официален Кайро ще може да получи технология за производство на бронирани превозни средства от този тип на своята територия.

Сделката ще увеличи военната мощ на арабската република в региона и може също така да я направи най-големият оператор на танкове T-90МС.

Военно-транспортният флот на Кайро включва повече от тридесет танка Т-80У, 1,1 хиляди американски танка M1A1 Abrams, около 200 единици T-62, повече от 800 превозни средства T-54/55 и 260 танка "Рамзес II", както и 300 американски M60A1 и 850 M60A3.

С танк "Черна нощ" отговаря Великобритания на руския "Армата"

С танк "Черна нощ" отговаря Великобритания на руския "Армата"

Той е разработен на основата на бойната машина Challenger 2