Русия се опитва да вербува чуждестранни мигранти, задържани при неотдавнашна операция по границата с Финландия, за войната си в Украйна, съобщава Би Би Си.

Британската медия е открила доказателства за няколко случая, при които чужденци са били изпратени спешно във военен лагер на границата с Украйна дни, след като са били задържани за нарушаване на миграционните закони.

Практиката за принуждаване на хора в центровете за задържане преди депортиране да подписват договори за военна служба в Украйна не е нова, но броят им нарасна при пристигането на мигрантите на 1340-километровата граница на Русия с Финландия.

Финландия временно затвори всичките си осем гранични пункта с Русия, която обвини, че изпраща мигранти и търсещи убежище към територията ѝ като част от кампания за дестабилизация на страната, след като Хелзинки се присъедини към НАТО по-рано тази година.

Финландия: Руската охрана вероятно е замесена във вълната от мигранти

Финландия: Руската охрана вероятно е замесена във вълната от мигранти

На ГКПП Сала пристигнаха на велосипеди 41 мигранти днес

Анализ на съдебните заседания в Карелия - един от трите руски региона, граничещи с Финландия, показа, че през последните три седмици 236 души са били арестувани за престой в Русия без валидна виза и е трябвало да бъдат депортирани. Подобна е картината и в другите два погранични района - Ленинград и Мурманск.

Безпрецедентен брой мигранти пристигнаха на границата на Финландия и кандидатстваха за статут на бежанци.

Финландските власти обвиниха Русия, че насърчава наплива и изоставя обичайните си визови проверки за пътници, влизащи в граничната зона.

Те откроиха организираното раздаване на велосипеди, повечето от които чисто нови, с които мигрантите изминават последния участък от руската гранична зона, като заобикалят забраната на Москва да се приближават пеша до нейните гранични пунктове.

Финландия затваря напълно границата си с Русия за 2 седмици

Финландия затваря напълно границата си с Русия за 2 седмици

Целта е да спре потока от мигранти

На 29 ноември Финландия затвори и последния граничен пункт - при Raja-Jooseppi, въпреки че властите имат намерение да отворят отново границата по-късно този месец. Пристигналите по въздух или море все още могат да търсят убежище.

Правозащитни организации твърдят, че чужденците, които използват Русия като транзитен пункт при пътуването си към Запада, рутинно просрочват краткосрочните си визи, докато се опитват да пресекат границите със страни от ЕС.

Така че, когато полицията започна арестите на лица без валидни руски визи в средата на ноември, това отбеляза промяна в подхода на Русия към мигрантите на финландската граница.

Кремъл настръхна срещу план на Полша да изпрати войници на руско-финландската граница

Кремъл настръхна срещу план на Полша да изпрати войници на руско-финландската граница

Това би било непровокирано и неоправдано