Руската държавна агенция за финансов мониторинг "Росфинмониторинг" включи руския опозиционен лидер и активист за борба с корупцията Алексей Навални, както и четирима негови сподвижници в списъка си с терористи и екстремисти, съобщава "Спутник".

Наред с Навални санкцията е наложена и на Любов Собол - бивш юрист на ръководения от Навални Фонд за борба с корупцията, който беше обявен от Русия за екстремистка организация; Вячеслав Гимади, бивш управител на ФБК; Георги Албуров, бивш завеждащ разследванията на ФБК, и Руслан Шавединов, също бивш служител на Фонда.

Една година от ареста и политически мотивирания процес срещу Навални

Една година от ареста и политически мотивирания процес срещу Навални

Преглед на някои от най-странните твърдения на руски власти, прокремълски дезинформатори и руска пропаганда

Съгласно руското законодателство банките замразяват средствата на хората, включени в този списък, и преустановяват обслужването им.

По-рано тази година в списъка бяха добавени и сподвижниците на критика на Кремъл - Леонид Волков и Иван Жданов.

На 28 септември миналата година Следственият комитет на Русия обяви образуване на наказателно производство за създаване на екстремистко общество и участие в него срещу Навални и неговите най-близки съратници - Волков, Жданов, Любов Собол, Георги Албуров, Руслан Шавединов и др. Всички те в момента са в чужбина. Навални излежава присъда от три години и половина в затвор недалеч от Москва.

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

ФБК на Навални твърди, че съдържанието в YouTube и Telegram е цензурирано