Русия заплаши да обстрелва бойни кораби на Дания с ядрени оръжия, ако скандинавската държава се присъедини към противоракетния щит на НАТО, съобщават местни медии.

Руският посланик в страната е заявил, че ако Копенхаген предприеме стъпки за по-добра интеграция с Алианса, това ще се разглежда като „заплаха за Русия" и тогава Дания ще трябва да понесе последствията.

Не мисля, че датчаните разбират последствията, ако Дания се присъедини към организирания от САЩ противоракетен щит. Ако това се случи, датските кораби ще станат мишени на руските ядрени ракети", каза Михаил Ванин пред вестник Jyllands-Posten.

Според Copenhagen Post Ванин добавил, че докато такъв ход ще бъде „ лично решение на Дания", „отношенията с Русия ще пострадат" и Копенхаген ще „загуби пари и в областта на сигурността".

Датският външен министър Мартин Лидегард осъди отправените от руския дипломат заплахи и реагира остро.

Това определено е неприемливо. Русия знае много добре, че противоракетната система на НАТО е с отбранителен характер. Ние не сме съгласни с Русия по много важни въпроси, но е важно тонът между нас да остане възможно най-позитивен", отговори Лидегард на коментара на Ванин.