Руските власти обявиха, че са предприели безпрецедентни мерки за модернизиране на военните си бази в Арктика и на намиращите се в Далечния изток Курилски острови, върху които освен Москва териториални претенции има и Токио. Това съобщават от руското военно министерство, цитирано от „Франс прес”.

Генерал-полковник Сергей Суровикин, който е командир на Източния военен окръг, обяви, че правителството и военното министерство предприемат „небивали мерки за развитие на военната инфраструктура в тези райони, за да предотвратят възникване и на най-малка заплаха”.   

"От 2016 до 2020 г. развитието на военната инфраструктура в района на Арктика и Курилските острови ще бъде приоритет", обясни генерал Суровикин и уточни, че решение е било взето в края на март.

Спорът за четири острова от Курилския архипелаг, анексирани в края на Втората световна война от Съветския съюз, влошава отношенията между Москва и Токио от десетилетия. Заради този проблем двете страни и до днес нямат подписан мирен договор.

Преговорите за четирите вулканични острова, които японците наричат Северни територии, са в мъртва точка, откакто през март 2014 г. Русия анексира Крим, което беше заклеймено освен от Запада, така и от Япония.

Суровикин съобщи също, че руска експедиция, състояща се от шест кораба и 200 участници, ще проучи възможността за създаване на морска база на руския Тихоокеански военноморски флот на Курилския архипелаг.

Москва редовно предизвиква гнева на Токио, изграждайки военни обекти на два от спорните острови.