Русия е започнала да засилва операциите си край бреговете на Сирия след свалянето на нейния военен самолет Ил-22 над Средиземно море в понеделник, съобщават кипърски медии.

Уточнява се, че Русия е решила да затвори райони близо до Кипър за въздушно, сухопътно и морско движение от днес до следващата сряда заради провеждането на военни операции. Източници в Израел са потвърдили информациите.

15 руски военнослужещи загинаха, след като руски военен самолет беше свален по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия. След инцидента израелските военни излязоха с необичайно изявление, потвърждаващо, че са извършили въздушен удар по сирийски военен обект, в който имало системи за производството на прецизни оръжия за Иран и "Хизбула".

Израел ще продължи да бомбардира ирански позиции в Сирия

Израел ще продължи да бомбардира ирански позиции в Сирия

Премиерът Нетаняху е разговарял по телефона с руския президент Путин….

Израел обвини Сирия за инцидента, изтъквайки, че сирийските противовъздушни батареи са предприели безразборен огън "и от това, което разбрахме, не са си дали труд да гарантират, че не е имало руски самолети във въздуха".

Началникът на израелската армия ген.-лейтенант Гади Айзенкот изрази скръбта си за сваления руски самолет и заяви, че Израел ще продължи своята "безкомпромисна работа за гарантиране сигурността на държавата".

Руският президент Владимир Путин коментира във вторник, че Израел не е отговорен за инцидента. "Това изглежда като верига от трагични обстоятелства, защото израелският самолет не свали нашия самолет", посочи руският държавен глава.

Случайността е виновна за сваления руски самолет

Случайността е виновна за сваления руски самолет

Путин смекчава критиките на Русия срещу Израел

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви, че е съгласен с Путин, че това е "трагична грешка", но хвърли вината върху Сирия. "Армията на Асад е отговорна за тази трагична грешка", настоя той, допълвайки, че Сирия "разполага с армия, противовъздушна отбрана, безотговорни и неквалифицирани хора, които са действали, когато самолетите на израелските военновъздушни сили вече са били в израелското въздушно пространство".

Либерман заяви, че Израел е готов да предостави на Москва всякаква информация, с която разполага за инцидента. "Нямаме какво да крием", увери той.

Коментарите на Путин бяха промяна на тона, след като първоначално Русия обвини Израел за "враждебна провокация".