Руският президент Владимир Путин подписа закон, утежняващ военните наказания, съобщава ТАСС.

Съгласно одобрените поправки в Наказателния кодекс на страната военнослужещите, които откажат да изпълнят заповед на висшестоящ по време на военно положение или да участват в бойни действия, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода до 3 години, а ако това доведе до тежки последици, нарушителите могат да получат до 10 години затвор.

Измененията са направени в чл. 332 от Наказателния кодекс на Русия. Неизпълнението на военна заповед по време на военно положение, във военно време или по време на въоръжен конфликт или бойни действия, както и отказът от участие в бойни действия се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години.

От 3 до 10 години затвор пък грози тези, които откажат да влязат в сражение и това е довело до сериозни последици.

Съгласно новия закон дезертьорството по време на мобилизация или военно време се наказва с до 15 години затвор.

Мобилизацията разкрива и неефективната руска администрация

Мобилизацията разкрива и неефективната руска администрация

Кремъл иска да си върне инициативата, но изпраща немотивирани и неподготвени хора

Чл. 338 от Наказателния кодекс се допълва с част трета, според която отсъствието от мястото на служба без разрешение, дезертьорството с оръжие, както и дезертьорството на група по време на мобилизация или военно положение, във военно време или по време на въоръжен конфликт се наказват с лишаване от свобода от 5 години до 15 години.

Законът обявява периодите на мобилизация, военно положение и военно време като утежняващи обстоятелства при определяне на наказанието.

Тези, които се предадат доброволно на врага, ще получат присъда до 10 години затвор. В Наказателния кодекс се добавя член 352.1 "Доброволно предаване"., според който това престъпление ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Извършилият нарушението за първи път обаче може да бъде освободен от наказателна отговорност, при условие че е взел мерки за освобождаването си, върнал се е в поделението си и не е извършил други престъпления, докато е бил в плен.

Осъдените за грабежи по време на военен конфликт или война могат да получат до 15 години зад решетките.

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна

Съгласно нов член 356.1, добавен към Наказателния кодекс, грабежът без утежняващи обстоятелства ще се наказва с до 6 години затвор, а ако престъплението включва и насилие, което не е опасно за живота или здравето, или заплаха за използване на такова насилие, наказанието е лишаване от свобода до 10 години.

Най-тежкото наказание от 8 до 15 години затвор ще се прилага за грабеж, извършен от организирана група в големи размери със заплаха за убийство или причиняване на вреда на здравето.

Законодателната промяна идва, след като в сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Русия няма да праща новобранци в Украйна

Русия няма да праща новобранци в Украйна

Това са съобщили от руския Генерален щаб