Руският външният министър Сергей Лавров е потвърдил готовността на Русия да участва активно в работата на Световната здравна организация (СЗО), съобщи "Интерфакс".

В сряда по инициатива на руската страна Лавров е провел телефонен разговор с генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Това са съобщили от руското външно министерство.

Изключиха Русия от Съвета на Европа

Изключиха Русия от Съвета на Европа

Знак на солидарност с Украйна

По време на разговора е била разгледана подготовката за 75-та сесия на Световната здравна асамблея.

"Лавров подчерта, че е необходимо да се избягват политизирани решения, които могат да представляват заплаха за международното сътрудничество в областта на здравеопазването, да бъдат изпълнени със сериозни смущения в ефективното взаимодействие на страните членки със СЗО", съобщават от МВнР.

Засегнато е било и състоянието на здравеопазването в Украйна и Донбас.

"Руската страна предостави конкретни факти за причините за хуманитарната криза, възникнала в резултат на антиконституционния преврат от 2014 г. и последвалата агресия на режима в Киев срещу населението на Донбас и пълната блокада на републиките Донецк и Луганск. ", се казва в изявлението.

Русия напуска СЗО и Световната търговска организация

Русия напуска СЗО и Световната търговска организация

Членството в тях не носело полза на страната

Лавров "описа подробно действията, предприети ежедневно като част от специална военна операция за облекчаване на страданията на цивилното население и призова СЗО да повлияе на режима в Киев, така че той да не пречи на изпълнението на мерките, предложени за това. предназначение."

Ден преди това заместник-председателят на Държавната дума Пьотър Толстой каза, че Министерството на външните работи е изпратило на Думата списък на споразуменията между Руската федерация и международни организации.

"Русия се оттегли от Съвета на Европа, сега следващата стъпка е да се оттегли от СТО и СЗО, които пренебрегнаха всички задължения към страната ни", каза Толстой.