Фрегата на Черноморския флот на Русия е атакувала с четири крилати ракети военната инфраструктура на Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Екипажът на фрегата от Черноморския флот получи задача да нанесе удар с крилати ракети "Калибър" във възможно най-кратък срок по военната инфраструктура на противника", посочиха от съобщи руското министерство на отбраната в "Телеграм".

Ведомството твърди, че са били поразени "определените цели". От своя страна Украйна не е коментирала твърденията на Русия.

Видеозапис от предполагаемата атака, публикуван от руското военно министерство в "Телеграм", показва кораб, който изстрелва ракети на зазоряване, част от кадрите пък са на дневна светлина.

Украйна под руски обстрел и тази нощ

Украйна под руски обстрел и тази нощ

Дронове са били регистрирани в редица области

Късно снощи Военноморските сили на Украйна съобщиха, че руският флот държи две подводници с общо въоръжение до осем ракети "Калибър" на бойно дежурство в Черно море.

"Нивото на ракетна заплаха е високо", предупреди украинският военноморски флот в "Телеграм".

Черно море се превърна в ключова арена на бойните действия в продължаващата 21 месеца война. Зачестилите въздушни и морски атаки на Украйна срещу руски военни цели там повредиха корабни и ремонтни заводи в пристанището на Севастопол и поразиха други цели.

Две ракети "Калибър" по Украйна тази нощ

Две ракети "Калибър" по Украйна тази нощ

Украйна отново е под въздушна тревога

Москва използва флота си в Черно море за нанасяне на удари с дълъг обсег по Украйна. За президента Владимир Путин водната акватория, която се свързва със Средиземно море, е важен трамплин и за проектиране на сила в Близкия изток, Европа и Запада.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че способността на Киев да нанася удари по военни кораби и да отслабва руското наблюдение в Черно море е подкопала военните усилия на Русия и е помогнала на Украйна да осигури транспортен маршрут за износ на своето зърно.