Подводницата "Великий Новгород", която е от Черноморския флот на Русия и която се намира край бреговете на Сирия в Средиземно море, е изстреляла крилати ракети "Калибр" срещу позиции на терористи в раздираната от конфликт арабска страна, съобщиха от руското военно министерство.

Атаката от потопена позиция е била извършена вследствие на офанзивата на терористичната групировка Фронт "Ал Нусра" в провинция Идлиб, където подразделение на руската военната полиция е било обкръжено.

"Ракетният удар унищожи важни командни центрове, тренировъчни бази и бронирани машини на терористите, които се опитаха да заловят 29 руски военни полицаи в северната част на провинция Хама", се изтъква в изявлението на руското военно ведомство.

"Целите включваха крепости, бойци и бронирани превозни средства, както и складове за боеприпаси, принадлежащи на Фронт "Ал Нусра" в провинция Идлиб. Дистанцията на удара беше около 300 км", допълниха руските военни.

Разузнаването било потвърдило успешното унищожаване на всички цели.

На 20 септември от Генералния щаб на Русия обявиха, че "руска полицейска част беше обкръжена и отблъскваше атаките на терористите в продължение на няколко часа, докато руски специални части, подкрепяни от изтребители "Су-25", дойдоха да спасят пробиването на вражеската обсада".

Според руснаците атаката била инициирана от американските тайни служби, за да спре успешния напредък на сирийските правителствени войски към източната провинция Дейр ез Зор. Вашингтон отрече истинността на тези твърдения.