Блеър Скандални документи, изнесени от отдела на иракското разузнаване, са получени във в-к Sunday Telegraph, пише NEWSru.

Те свидетелстват, че в навечерието на войната руските спецслужби са шпионирали в полза на Садам Хюсеин.

От документите, измъкнати от бомбардираната сграда на иракското разузнаване, става ясно, че Москва е предоставяла на Багдад информация за възможните цели на Запада, за доставката на оръжия в съседни на Ирак страни, дори и детайли от лични разговори на лидери на западни държави.

В доклада на иракски офицер от 27 ноември 2000 г се казва, че негов руски колега му е предал подробен списък с хората, способни да изпълняват заповеди за отстраняването на неудобни лица зад граница.

На 12 март 2002 Русия предупреждава Ирак, че отказът на Багдад да изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, ще дадат повод на САЩ за унищожаването на “всякакво ядрено оръжие”.

В едно от писмата се съдържа информация за това, че руски агент е съобщил на Ирак съдържанието на разговор между Тони Блеър и италианския му колега Силвио Берлускони, състоял се година по-рано. На него британският премиер говори за отношението му към плановете на САЩ по отношение Багдад.

Тогава – 5 март 2002 г., Блеър още не е готов да се включи в евентуална военна операция, защото войските на Великобритания били заети още с операциите в Афганистан.

Руските и иракски спецслужби си сътрудничели и при обмена на информация за Осама бин Ладен.

Документите били подготвяни на арабски език и се предавали от анонимни агенти, като това винаги ставало чрез иракското посолство в Москва.

Италианският La Stampa пише, че мигновената и рязка реакция на Москва е било опровержението на тези информации.