Два руски стратегически бомбардировача летяха над Японско море в продължение на над седем часа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Самолетите Ту-95МС са способни да носят ядрени оръжия и Москва редовно ги изпраща на мисии над международни води в Арктика, Северния Атлантик и Тихия океан като демонстрация на сила.

Последните маневри се случват в момент, когато японският премиер Фумио Кишида е на посещение в Украйна в знак на солидарност с украинския президент Володимир Зеленски във войната срещу Русия.

Японският премиер пристигна в Киев

Японският премиер пристигна в Киев

Той беше единственият лидер на страна от Г-7, който не беше посещавал Киев след началото на войната

Японската национална телевизия NHK показа как Кишида се качва на влак от гарата в полския град Пшемисл близо до украинската граница.

Русия съобщи, че стратегическите бомбардировачи са извършили "планиран полет", ескортиран от изтребители. Мисията им е протекла при стриктно спазване на международното право и е извършена над неутрални води, посочиха от Министерството на отбраната.

През февруари силити за противовъздушна отбрана на САЩ прехванаха няколко руски стратегически бомбардировача и изтребители, които летяха в международното въздушно пространство близо до Аляска.

Япония, която от края на Втората световна война води териториален спор с Москва за острови в северната част на Тихия океан, е ключов азиатски съюзник на Съединените щати и член на Г-7. Освен това страната се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Визитата на Кишида в Украйна съвпада и с държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва.

Русия вдигна изтребител заради бомбардировачи на САЩ над Балтийско море

Русия вдигна изтребител заради бомбардировачи на САЩ над Балтийско море

Не е допуснато нарушение на държавната граница на Русия