Френският министър на отбраната Себастиен Лекорну е призовал за повишена бдителност във връзка с възможни руски саботажи и кибератаки срещу въоръжените сили на страната. Това разкри АФП.

Агенцията се позова на бележка от Себастиен Лекорну, видяна от журналисти на агенцията.

"Подписването на споразумение за сигурност между Франция и Украйна може да принуди Русия да засили тези операции, за да увеличи влиянието си, да подкопае доверието в нашите действия и да отслаби националното ни единство", се казва в бележката.

В нея се призовава и за мерки за "намаляване на уязвимостта от саботажи, които биха могли да засегнат персонала и инфраструктурата".

Миналия петък френският президент Еманюел Макрон и украинският лидер Володимир Зеленски подписаха в Париж двустранно споразумение за гаранции за сигурността на Украйна.

По-рано миналата седмица Франция предупреди за засилени информационни атаки от страна на Русия преди изборите за Европейски парламент.

"Призовавам към максимална бдителност", заяви тогава френският външен министър Стефан Сежурне.

Той дори предупреди, че подобни информационни атаки в Европа може да се засилят през следващите няколко седмици.

Сежурне също така заяви, че френското правителство е открило мрежа от руски уебсайтове, които разпространяват кремълска пропаганда на Запад.

Той заяви, че целта на тези сайтове е да "разпространяват фалшиви новини и възгледи, които са в полза на руските интереси".

Франция и Украйна засилват военното сътрудничество

Франция и Украйна засилват военното сътрудничество

Ключово споразумение