Две жени, на възраст 67 и 71 години, загинаха в резултат на руски удар в град Купянск, Харковска област, според информацията, предоставена от ръководителя на Харковската областна  администрация, Олег Синегубов. В допълнение, по време на обстрела на Купянск, 33-годишен мъж е получил шрапнелни рани и е бил хоспитализиран, а 51-годишна жена е била ранена при обстрела на село Подоли, Купянски район, информира Би Би Си.

Обстрелът на град Купянск е част от серия от атаки на руските военни, които са атакували повече от 20 населени места в Харковска област, обобщава Синегубов.

През нощта срещу 10 декември, руските военни са обстрелвали и няколко населени места в Сумска област, но няма данни за жертви. Общо са регистрирани 14 експлозии, както съобщава телеграм каналът на областната администрация.

Съобщенията от властите на Херсонска област също свидетелстват за интензивни руски обстрели. През последните 24 часа са изстреляни общо 264 снаряда в региона. Един човек е загинал, а четирима са ранени, според губернатора на Херсонска област, Александър Прокудин.

Противникът е извършил общо 71 атаки, използвайки миномети, артилерия, ракетни системи "Град", танкове, безпилотни летателни апарати и самолети. Само по град Херсон са били изстреляни 19 снаряда, съобщава Прокудин.

ISW: Руската армия се опитва да вземе инициативата на бойното поле преди преизбирането на Путин

ISW: Руската армия се опитва да вземе инициативата на бойното поле преди преизбирането на Путин

Опозицията готви бойкот на гласуването