Кметът на Одеса Генадий Труханов съобщи в канала си в Telegram, че в резултат на поредния вражески удар по инфраструктурни обекти, липсата на електричество в Одеса е спряла работата на котелните и електротранспорта, а водоснабдяването е прекъснато.

Ако ситуацията не се подобри, кметът казва, че градът ще организира водоснабдяването на всички квартали със специални автомобили.

По думите му всички комунални услуги в града вече работят денонощно. В града са създадени специални пунктове, където жителите могат да се стоплят и да презаредят електронните си устройства.

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

Заключението е на експерти

"Ситуацията е трудна, но може да се контролира", пише Труханов.

Владимир Кудрицки, ръководител на "Укренерго", заяви в маратон по националната телевизия, излъчен вечерта на 5 декември, че възстановяването на производството на електроенергия след руските ракетни удари ще отнеме няколко дни, след което енергийната система ще започне да се стабилизира.

От изстреляните над 70 ракети около 10 са поразили цели и са нанесли значителни щети на електроцентралите и подстанциите на "Укренэнерго", казва Кудрицки.

"Имаме региони, които са пострадали повече от други - по-специално Одеска област", каза той. - Сега подаваме напрежение там чрез схеми за резервно захранване, за да захраним преди всичко критичната инфраструктура на града и поне частично да осигурим електрозахранване на гражданите.

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Резников: Ние се борим срещу терористична държава, 97% от тези атаки са засегнали цивилни обекти

Мисля, че и тази ситуация ще бъде разрешена през следващите няколко дни.

Жилищни сгради са ударение в Запорожие, заявиха от местната власт. За щастие няма пострадали.