Организаторът на атентата в московското метро е унищожен по време на спецоперация на руски антитерористи.

От Националния антитерористичен комитет (НАК) потвърждават, че Магомедали Вагабов е убит в Дагестан.

По време на кратка престрелка в селището Гуниб всички членове на бандата са били неутрализирани, съобщава НАК, цитиран от Новости. След като избухналият пожар в сградата бил потушен, един от труповете е разпознат като лидера на бандата Вагабов.

Обявил се през 2005 година за емир Абдулах Губденски, той е бил ръководител на така наречената губденска диверсионно-терористична група, втори в йерархията на „Имарат Кавказ", назначен от Доку Умаров.

Бандата на Вагабов е отговорна за множество терористична актове на и извън територията на Дагестан, в това число взривовете в Кизил-юрт и московското метро, убили десетки граждани.

По заповед на Вагабов са ставали диверсиите по жп линии и са разстрелвани милиционери. Той активно се е занимавал и с вербуване на младежи за членове на бандата му, както и с обучение на „шахидки" (терористки самоубийки).
Мариам Шарипова - една от самовзривилите се шахидки в московското метро, е негова "шариатска жена".

Преминал подготовка в Пакистан, той е поддържал преки контакти с представители на международни терористични организации, получавайки финансова помощ за дейността си.

От НАК подчертават, че по време на акцията няма пострадали служители на ФСБ и вътрешното министерство.

Тази спецоперация е преломен момент в борбата с бандитските формирования, коментира вицепремиерът на Дагестан Ризван Курбанов.

Унищожаването на Вагабов показва, че никой от бандитите няма да избяга от отговорност, подчертава Курбанов.

По думите му това е последно напомняне на бандидите и техните поддръжници, че е по добре да се предадат, тъй като рано или късно имлви ще бъдат убити, или заловени и изправени пред съда.