Интернет тролове, свързани с руските спецслужби, са разпространявали през последните години в социалните мрежи фейкове, свързани с различни събития във Великобритания. Това се казва в експертен доклад на лаборатория на Atlantic Council, специализирана в анализа на дезинформацията в интернет.

Сред най-фрапантните фейкове е твърдението, че противници на Брекзит подготвят заговор за убийството на Борис Джонсън - водещия кандидат за лидерския пост в Консервативната партия и евентуален бъдещ министър-председател на Великобритания. Друг подобен фейк е публикация, че за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри е виновна организацията "ИРА-истински", която според авторите е доставила в Солсбъри компонентите на нервно-паралитичното вещество "новичок".

За разпространяването на дезинформацията са използвани около 30 платформи на 9 езика, пише в. "The Guardian", който публикува моменти от доклада.

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

Компаниите не са достатъчно усърдни, ако не се справят, ще има регулация

В изследването се посочва, че троловете са пускали фалшиви туитове от името на видни политици, сред които са британският министър на отбраната Гавин Уилямс и американския сенатор Марко Рубио.

Експертите на Atlantic Council подчертават, че целта на подобни дезинформации е насаждането на раздори в западните общества. Според тях зад посочените кампании стои не "фермата за тролове" в Санкт Петербург, а руското военно разузнаване.