Руски удари с дронове и ракети повредиха енергийната инфраструктура в Украйна в четвъртък при последната голяма атака срещу гражданската енергийна система на страната, съобщи украинското енергийно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Украинската енергийна компания ДТЕК съобщи, че в резултат на сутрешния обстрел на руската армия са повредени електропроводи в Броварски район на Киевска област.

Компанията съобщи, че до пет сутринта в четвъртък енергетиците са успели да свържат около 5,2 хиляди къщи. В доклада не се казва колко къщи са останали без електричество.

ДТЕК продължава да ликвидира последствията от ударите.

Според въоръжените сили на Украйна в нощта срещу четвъртък руските военни са изстреляли три балистични ракети "Искандер-М" по Украйна от района на Воронеж и шест крилати ракети с въздушно изстрелване от Каспийско и Азовско море.

Киев казва, че ударите с руски дронове и ракети срещу енергийната инфраструктура на Украйна тази пролет са извадили от строя половината от мощностите за производство на електроенергия в страната и са наложили постоянни прекъсвания на тока.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили пет от деветте ракети и всички 27 дрона, изстреляни от Русия над 10 украински региона по време на атаката в четвъртък.

Украинските военни казаха, че Русия е съсредоточила ударите си най-вече Източна Украйна, по-специално Днепропетровска област.

Губернаторът на Днепропетровска област каза, че военновъздушните сили са свалили пет дрона и четири ракети над неговия регион. Трима мъже са били ранени при атаката, която е нанесла щети и на седем къщи, каза той.

Сергий Попко, ръководител на военната администрация на Киев, каза, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила всички въздушни оръжия при приближаването им към столицата, без да има щети или ранени в града.

Противовъздушната отбрана също свали четири дрона над централния район на Виница, където отломки повредиха критичен инфраструктурен обект, каза областният управител.

Припомняме, през последните два месеца Русия засили атаките си срещу украинската енергийна система. Голяма част от производството на топлинна и водна енергия е извън строя към момента. По данни на украинския премиер Денис Шмигал Украйна е загубила около 9 GW капацитет за производство на енергия от март месец.

След последната атака по-рано този месец, шестата от март насам, правителството наложи дълги прекъсвания на електричеството в цялата страна. Някои потребители в Киев казаха, че нямат ток до 12 часа на ден.

Украински дронове удариха рафинерия и петролен склад край Краснодар

Украински дронове удариха рафинерия и петролен склад край Краснодар

Избухнал е пожар

Ръководителят на областната администрация на Херсон Александър Прокудин каза, че в резултат на руския обстрел е прекъснато електрозахранването в областния център.

"Енергетиците вече са започнали аварийно-възстановителни работи и премахват последствията от вражеската атака", пише Прокудин.

Той не уточнява кой обект е ударен.

Той също така казва, че руската армия е нападнала цивилен автомобил в село Текстильное, което е довело до смъртта на 43-годишен мъж.

Руското министерство на отбраната потвърди, че във вторник вечерта руската армия е нанесла "масиран удар с високоточни въздушни оръжия с голям обсег, както и безпилотни летателни апарати" срещу украински енергийни обекти.

В изявление Министерството на отбраната каза, че ударът е бил насочен срещу съоръжения, които осигуряват "производството на оръжия и военно оборудване за въоръжените сили на Украйна". Руската армия, без да предоставя никакви доказателства, твърди, че "целите на удара са постигнати" и "всички набелязани цели са поразени".