Посланикът на Ирак в Москва Абас Халаф потвърди, че в района на град Басра е загинал руски гражданин, по всяка вероятност журналист.

Дипломатът съобщи, че журналистът е навлязъл на иракска територия от Кувейт, заедно с американските войски. Близо до Басра, заедно с 50 мирни жители той попаднал под американски ракетен обстрел, съобщи Халаф. Кореспондентът бил ранен, но починал от раните си в болница.

Представители на иракския Червен кръст открили у него документи, удостоверяващи, че той е гражданин на Русия, както и визитка от хотел “Шератон” в Ел Кувейт, отбелязал посланикът и допълнил, че не са му известни името и фамилията на загиналия.

Шефът на московския офис на телевизия "Ал Джазира" Акрам Хазам по-късно обаче опроверга информацията, че убитият журналист е руски гражданин. Той заяви, че според кореспондента на тв-канала в града, както и според персонала на местната болница "няма никакви свидетелства, че става дума да гражданин на Русия". У убития е открита акредитационна карта на сътрудник на телевизионната компания APTN, подчерта Хазам.