Руски съд в четвъртък отхвърли жалбата на руско-американска гражданка срещу задържането й по обвинение в държавна измяна, предава "Ройтерс".

Службата за сигурност на ФСБ съобщи миналата седмица, че Ксения Карелина е била задържана по подозрение в набиране на средства за въоръжените сили на Украйна. Жителят на Лос Анджелис е събирал средства за украинска организация, чийто краен бенефициент е украинската армия, каза ФСБ.

Руска адвокатска група, "Първи Отдел", заяви, че разполага с информация, че Карелина е дарила малко над 50 долара от банковата си сметка в САЩ на 24 февруари 2022 г. - деня, в който Русия стартира това, което нарича "специална военна операция" в Украйна - на благотворителна организация, която изпраща помощ на Украйна.

Адвокатът на Карелина поиска от съда да отмени задържането й и да го замени с домашен арест, съобщи държавната информационна агенция РИА.

"Първи Отдел" каза, че Карелина първоначално е била задържана на 27 януари за предполагаемо "дребно хулиганство", а обвинението в държавна измяна е било повдигнато по-късно. Според руските закони това предвижда до 20 години затвор.

Няколко други американци, включително бившият морски пол Пол Уилън и журналистите Еван Гершкович и Алсу Курмашева, също са затворени в Русия.

Техните поддръжници казват, че Русия ги използва, за да упражни влияние върху Вашингтон и в крайна сметка да ги размени за руски затворници в Съединените щати. Кремъл твърди, че властите просто прилагат руските закони.

Полша задържа руски гражданин, обвинен в членство в "Ислямска държава".

Полша задържа руски гражданин, обвинен в членство в "Ислямска държава".

Той е бил част от Джабхат Ал-Нусра и Ал Кайда, преди да се присъедини към ИД.