Духовните лидери на руските мюсюлмани обявиха днес създаването на Обединен съвет на духовното управление на мюсюлманите в Русия за противодействие на екстремизма и тероризма, съобщават от Religiabg.com.

Решението бе подписано от председателите на Координационния център на мюсюлманите в Северен Кавказ Исмаил Бердиев, на Съвета на мюфтиите в Русия Равил Гайнутдин и на Централното духовно управление на мюсюлманите на Русия Талгат Таджуддин.

Изразявайки решителна поддържка на усилията на държавата и президента на Руската Федерация Путин в борбата с екстремизма и тероризма, ние виждаме насъщната необходимост от създаването на организация на духовното управление на мюсюлманите за противодействие на това богопротивно явление, се казва в нарочна декларация на мюсюлманските лидери.

Екстремисти, терористи и бандити се опитват да използват религиозни лозунги, използвайки ги за прикритие на тъмните си дела.

Действайки с лъжа и коварство, те често се обличат в ислямски дрехи и правят всичко възможно да посеят семето на раздора и да внесат разкол между народите и конфесиите в страната ни, се казва още в документа. Духовните лидери на руските мюсюлмани категорично заявиха, че “терористите и бандитите нямат нищо общо с исляма” .

Основните цели на създадения Съвет са сътрудничество на централизираната религиозна мюсюлманска организация с държавата и обществото по въпросите на противодействие на екстремизма и тероризма, изработване на съвместни стъпки в рамките на антиекстремистката и антитерористична дейност.