Кремъл се надяваше, че като забрани вноса на хранителни продукти от ЕС, производителите им ще упражнят натиск върху правителствата и санкциите срещу Русия бързо ще бъдат отменени, посочва Дойче веле.
Каква е равносметката днес?

През август 2014 г. президентът Владимир Путин наложи забрана върху вноса на селскостопански продукти и храни от Европейския съюз. Година по-късно той разпореди унищожаването на храни от ЕС, които незаконно са били внесени в Русия.

Според Московската агенция за кредитен рейтинг (ACRA) ембаргото, наложено от Русия, струва 0,2 процентни пункта на руския БВП. На пръв поглед това изглежда малко, но всъщност води до увеличаването на цените на много стоки.

По-високи разходи за руския потребител

Алексей Портанский от Московската икономическа школа обяснява пред ДВ, че макар ответните санкции да са довели до увеличаване производителността на руските фирми, това не е предизвикало намаляване на цените. "Производителите се възползват от факта, че в момента не съществува нормална конкуренция, за да реализират печалба", казва експертът. Руската академия на националната икономика и публична администрация изчислява, че от налагането на санкциите насам всеки руски гражданин харчи средно с около 4400 рубли (около 320 евро) повече на година.

След въвеждането на ответни санкции Русия бързо намери заместители. "Вносът на свинско месо е намалял с две трети, на домашните птици с около 60 на сто, а на зеленчуци - с около 50 на сто", казва Алексей Портанский. Заради търсенето на заместители акциите на руските производители на храни са се повишили през първите две - три години.

Освободените от ембаргото ниши сега се заемат предимно от руски производители, а износът от страните от ОНД, Латинска Америка, Азия и Африка се е повишил. Въпреки стремителния растеж на производителността в Русия, качеството значително се е влошило, особено при сиренето и млякото. "Пазарът е наводнен от нискокачествени млечни продукти", казва за ДВ Олга Фетищева от московската консултантска фирма SRG Group. Също така вносът на палмово масло рязко се е увеличил, тъй като се използва за евтин заместител на млечните мазнини.

Унищожаване на продукти

Храни, които са обект на забрана, продължават да се доставят в Русия. За три години властите са унищожили общо 26 000 тона продукти, предимно полски ябълки и турски домати. Междувременно повече от 500 000 души подписаха петиция с искането такива продукти да бъдат раздавани на нуждаещите се руснаци. Засега реакция няма.

Според информация на руските митнически служби, количеството на нелегално внасяните стоки в страната продължава да расте: през 2016 г. са унищожени 3 000 тона, а през 2017 г. - 8 000.

В повечето случаи ембарговите стоки стигат до Русия през Беларус и Казахстан. Заедно с Армения и Киргизстан тези страни образуват Евразийски икономически съюз. В интернет вече се разпространяват вицове за "стриди и тропически плодове от Беларус".

Алексей Портанский обяснява, че руското ембарго ще доведе до напрежение в рамките на Евразийския икономически съюз. "Страните не са съгласни с контрасанкциите на Русия. Обикновено такава организация трябва да следва единна политика. В този случай това води до нелегален транзит на стоки. Комисията към Евразийския икономически съюз постанови, че руските митнически органи нарушават правилата на организацията, когато проверяват за наличието на забранени продукти", казва Портанский.

Отрицателен ефект

Портанский смята, че контрасанкциите имат отрицателен ефект върху Русия. "Преобладават политическите съображения, желанието да се "отвърне на удара", затова и икономическият ефект не е твърде голям", казва той. Целта на ответните санкции бе да принудят производителите в ЕС да окажат натиск върху правителствата за бързото премахване на ограниченията срещу Русия. "Това не се случи и сега Москва просто не може да измъкне от тази надпревара", казва експертът. Според Портанский негативната реторика и пропагандата на Москва срещу Запада също пречи на вдигането на забраните.