Руските военни кораби напуснаха пристанището на Хавана в понеделник след петдневните военни учения в Куба, съобщава АП.

Припомняме, че учението се възприе от някои като демонстрация на сила от страна на Москва, докато САЩ и други западни държави подкрепят Украйна във войната.

Руска фрегата и ядрена подводница участваха в ученията. 

Не е ясно коя е следващата дестинация, въпреки че американски служители казаха преди дни, че корабите може да спрат и във Венецуела.

САЩ не усеща заплаха от акостиралите руски кораби в Куба

САЩ не усеща заплаха от акостиралите руски кораби в Куба

Пентагонът смята пристигането на съдовете за рутинно

Длъжностни лица от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заявиха миналата седмица, че наблюдават корабите и потвърдиха, че те не представляват заплаха за региона или показват прехвърляне на ракети. Все пак Съединените щати акостираха подводница, USS Helena, във военноморската база в залива Гуантанамо в Куба.

Американската военноморска база, разположена в югоизточната част на острова на около 1000 километра от столицата Хавана, се счита от кубинското правителство за незаконно окупирана територия.

Миналата седмица руските кораби пристигнаха в пристанището, след като руското министерство на отбраната съобщи, че флотът е провел успешно военни учения в Атлантическия океан, симулирайки ракетна атака срещу цели, които може да са на повече от 600 километра.

Флотът, съставен от фрегатата "Горшков", атомната подводница "Казан", танкера "Пашин" и буксира "Николай Чикер", беше посрещнат в Хавана с 21-оръдеен салют.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел посети фрегатата в събота и разговаря с моряците, според публикация на президента в социалната медийна платформа X,  (бивш Twitter).

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърли присъствието на американската подводница в базата Гуантанамо, заявявайки, че е нежелана и неканена.

Канада защитава изпращането на кораб до Куба с цел възпиране на Русия

Канада защитава изпращането на кораб до Куба с цел възпиране на Русия

САЩ, и Куба твърдят, че руските военни кораби не представляват заплаха за региона

Патрулният кораб на канадския флот "Маргарет Брук" влезе в пристанището на Хавана в петък. Канадското правителство, критикувано от опозиционните законодатели за изпращането на патрулен кораб в Хавана, докато руски кораби са били там, в понеделник заяви, че посещението е имало за цел да изпрати послание за възпиране на Москва.

"Разполагането... изпраща много ясно послание, че Канада разполага със способна армия и ние няма да се поколебаем да направим каквото се изисква, за да защитим националния си интерес", каза министърът на отбраната Бил Блеър пред репортери.

"Канадските въоръжени сили ще продължат да следят движенията и дейността на руските кораби", добави той. "Присъствието е възпиране. Ние присъствахме."