Руският патриарх Кирил е на поклонническа визита в монашеската република Атон. На пристанището е посрещнат от светския губернатор на Света гора Аристос Казмироглу, представители на Свещения Кинот (Правителството - б.р.) на Света гора - монасите от манастира Ксиропотам и Симонопетра, а също и председателя на работната група при президента на Русия по организацията на 1000 години от руското присъствие на Атон - Александър Беглов.

Патриархът се отправил към столицата на Атон - Карея, където участвал в тържествен молебен в главния храм Протата - органа на управление на Света гора, съобщи ТАСС.

"През изминалите столетия Света гора духовно поддържа руското монашество. За всички народи в историята на Русия тази духовна връзка има първостепенно значение. Моля всички светогорци да се молят за нашата Църква", заяви руският патриарх Кирил в обръщението си към духовниците на Света гора.

Той добавил, че с него са игумени и наместници на най-важните обители на Руската църква "За да благодарят на Бога за дивния промисъл за руското монашество да почита паметта на светогорците в течение на десетки векове да съхрани многонационалния начин на живот на Света гора".

"Съвременния мир, раздиран от противоречия и конфликти, остро се нуждае от примери на съгласие и умиротворение, достижими чрез отречение от себелюбието и противене на греха. Светогорската монашеска традиция показва този пример", заяви патриархът.

По думите му "Остават в миналото времената, когато по политически и по други причини достъпът на представители на различни православни народи на Света гора е бил затруднен. И сега, както и в миналите времена, много чеда на Руската Църква са се устремили към тази земя, а някои остават на нея завинаги".

Преди дни в руските медии бе публикувана информация, че се очаква и руският президент Владимир Путин да посети Света гора. На монашеската република се допускат само мъже. В последните времена пребиването на поклонници там е ограничено, а по традиция е иска предварително разрешение за допускане до полуострова на Богородица. Времето на Света гора се измерва по Византийски часовник, което е уникално.

Атон е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Духовно е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души.