Нападенията срещу бежански центрове в Австрия са на път да се удвоят през настоящата година. Това показват данни на австрийското правителство, съобщава „Франс прес”.

24 нападения са били регистрирани през първата половина на 2016 г., докато през цялата минала година е имало 25 нападения срещу бежански лагери, уточни австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка в отговор на въпрос на австрийски депутат.

Инцидентите са варирали от палежи до атаки с киселина и хвърляне на камъни през прозорци, или расистки и нацистки графити и публикации в интернет, призоваващи към омраза към бежанците и мигрантите.

Депутатът от опозиционната Зелена партия Алберт Щайнхаузер, който е отправил въпроса, хвърля вината за нарастването на насилието срещу бежанците върху „разгорещения политически дебат относно лицата, търсещи убежище”.  

Ако в политиката има атмосфера на нетърпимост... тогава не е чудно, че някои хора разглеждат подобни нападения като законни”, отбелязва Щайнхаузер.

Рекордните 90 хил. души кандидатстваха за убежище в Австрия през миналата година, което е едно от най-високите равнища на глава от населението в Европа.