Повече от 460 мигранти и бежанци са пристигнали на гръцките острови от Турция във вторник. Броят им е най-високият за няколко седмици, въпреки мартенската сделка на ЕС с Анкара за затваряне на този маршрут, съобщава „Ройтерс”.

Гръцките власти са регистрирали 462 новопристигнали между понеделник и вторник сутринта. Те са със 129 повече от предишния ден. Повечето са влезли през егейските острови Лесбос и Кос.

Броят е малък в сравнение с този на опитващите се да достигнат Италия от Африка – близо 6500 мигранти са спасени край либийския бряг в понеделник. Те са много по-малко и от хилядите, които пристигаха дневно в Гърция миналото лято.

Цифрите обаче показват, че има постоянен приток на хора пет месеца, след като е одобрена сделката. Съгласно споразумението онези, които влизат в Гърция без документи, ще бъдат връщани в Гърция, освен ако не кандидатстват за убежище и молбите им не бъдат одобрени.

Досега съгласно сделката само 482 души са били депортирани в Турция, но никой не е бил подал молба за убежище, обяви Гърция. Не са връщани хора, на които е било отказано убежище.

Броят на мигрантите и търсещите убежище в момента на гръцките острови е нараснал до 12 120 от 5538 през март. Повечето са сирийци, афганистанци и иракчани. Те живеят в претъпкани лагери.

Според агенцията на ООН за бежанците, 100 души дневно са пристигали на гръцките острови от Турция през август. През юли те са били 60.