Броят на политическите затворници в Русия се е увеличил рязко тази година в тенденция, която напомня репресиите от късната съветска епоха. Това обяви водещата руска правозащитна организация "Мемориал", информира "Франс прес".

Тя изброи най-малко 420 политически затворници в Русия, включително основния критик на Кремъл Алексей Навални, който оцеля при опит за отравяне с бойното отровно вещество новичок през миналата година.

Кремъл не зачитал решението на ЕП да присъди наградата "Сахаров" на Навални

Кремъл не зачитал решението на ЕП да присъди наградата "Сахаров" на Навални

"Никой не може да ни накара да уважаваме такива решения"

Броят на затворниците е нараснал от 362 души, уточниха от "Мемориал" пред репортери и активисти в Москва след година, в която имаше безпрецедентна репресия срещу критични гласове, включително Навални, който през февруари беше осъден на две години и половина затвор по стари обвинения за присвояване на средства.

Неговите политически организации бяха забранени, а редица независими медии бяха определени като "чуждестранни агенти".

"За съжаление броят им непрекъснато расте всяка година", отбеляза Сергей Давидис, ръководител на програма за подкрепа на политическите затворници в "Мемориал", визирайки атаките срещу правата. Той подчертава: "Това е тъжна и тревожна реалност."

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Роман Доброхотов е избягал от Русия

Давидис каза, че изчислението на "Мемориал" използва насоките на ОССЕ и Съвета на Европа за идентифициране на политически затворници, но се смята, че реалният брой е "два или дори три пъти по-голям".

"Това е напълно сравнимо с числата от съветската епоха", подчерта той.

Дисиденти от съветската епоха изчисляват, че през 1987 г. в Съветския съюз е имало повече от 700 политически затворници.

Главният редактор на "Новая газета" и филипинска журналистка удостоени с Нобела за мир
Обновена

Главният редактор на "Новая газета" и филипинска журналистка удостоени с Нобела за мир

За усилията им по защитата на свободата на словото

Десетки видни опозиционни фигури избягаха от Русия след хвърлянето на Навални в затвора, като властите все повече използват сурови инструменти за затварянето на устата на инакомислещите, включително етикетиране на журналисти и медии като "чуждестранни агенти".

"Връщаме се към методите, които се практикуваха през съветската епоха", изтъква Александър Подрабинек, дисидент и журналист от съветската епоха, визирайки използването на съдебната система за наказване на инакомислещите и масовите твърдения за малтретиране и изтезания в затворите.

"Мемориал" изброи активисти и религиозни малцинства сред политическите затворници в Русия, като тази година са добавени 68 членове на "Свидетелите на Йехова", забранена като "екстремистка организация" в Русия през 2017 г.

Русия пак погна "Свидетели на Йехова"

Русия пак погна "Свидетели на Йехова"

Организацията в Руси е обявена за екстремистка и незаконна

Членове на американската християнска деноминация наскоро получиха все по-дълги присъди затвор, а тази седмица трима бяха осъдени на по осем години.

Лев Пономарьов, един от най-уважаваните правозащитници в Русия, отбеляза, че "Свидетелите на Йехова" са станали мишени на "масови репресии" в Русия.

"Обвиняват ги, че се молят по грешен начин", коментира Пономарьов.