Продължилата няколко часа заложническа драма в центъра на Тунис завърши с 21 загинали, включително двама нападатели, съобщават световни и местни агенции.

По-късно държавната телевизия предаде, че броят на загиналите е нараснал вече до 22-ма, включително атентаторите.

Премиерът на Тунис Хабиб Есид заяви, че 19 души са убити при атаките, включително 17 туристи и двама местни жители (чистачка и полицай).

Жертвите са от Полша, Испания, Германия, Италия и Тунис, уточни той. Според него 22-ма туристи и двама граждани на Тунис са сред ранените.

До пет души са свързани с атаките. Двама са участвали в операцията. Те са убити. Информацията ни не е окончателна. Двама или трима души са им помагали, но те са успели да избягат, разясни премиерът.

По думите му нападателите са носели военни униформи.

Това е критичен момент в нашата история и определящ момент за нашето бъдеще", изтъкна министър-председателят. Премиерът е убеден, че атаката е била насочена към икономиката на страната.

„Франс прес" съобщава, позовавайки се на здравния министър на Тунис, че сред ранените има от Франция, Южна Африка, Полша, Италия и Япония.

Според кореспонденти на БиБиСи това е голям удар за Тунис, който печели основно от туризъм.

Според кореспонденти на БиБиСи това е голям удар за Тунис, който печели основно от туризъм.

Полското външно министерство съобщи, че трима поляци са сред ранените, докато италианското ведомство посочи за най-малко двама пострадали италианци. Други 100 италианци са били закарани на безопасно място.

По-рано двама въоръжени мъже с автомати "Калашников", облечени с военни униформи, нахлуха в музей, намиращ се в близост до парламента на северноафриканската държава.

Нападателите взеха десетки заложници в музея Bardo, където беше регистрирана престрелка.

Туристите са от няколко европейски държави, включително Великобритания, Германия, Испания, Италия, Полша и Франция.

Според външното министерство на България няма информация българи да са пострадали при нападението в Тунис, предаде „Фокус".

Според местното радио MFM почти 200 туристи е имало по време на атаката. Местна медия отбелязва, че 160 туристи са били изведени през задна врата на музея, докато 20-30 са останали вътре.

Полицията обгради сградата след създалата се заложническа ситуация, която продължи два часа.

В крайна сметка спецчастите успяха да нахлуят в музея и да убият нападателите. Всички останали заложници са освободени.

При операцията е загинал един полицай.

Преди нападението депутатите са обсъждали антитерористично законодателство.

Нападателите принудиха парламентарните комисии да отложат заседанията си, след като беше наредено на депутатите да се съберат в пленарна зала", каза депутатът Мония Брахим. После депутатите бяха евакуирани от парламента.

Все още никой не е поел отговорност за нападението.