Разследващи журналисти успешно проследиха избягал член на Фракция "Червена армия" (RAF) с помощта на изкуствен интелект, много преди германската полиция да обяви пробив в 30-годишния случай по-рано тази седмица, предава "Ройтерс".

65-годишната Даниела Клете, член на крайнолявата въоръжена група, беше арестувана в понеделник в апартамента си в Берлин по подозрение, че е извършила поредица от грабежи и най-малко един опит за убийство между 1999 г. и 2016 г., за да финансира нелегалния си живот.

Германската полиция и службите за сигурност са критикувани за провалите си в някои разследвания, натоварени с политически интерес. Техните защитници казват, че строгите закони за поверителност ограничават способността им да използват видовете инструменти, подобрени с изкуствен интелект, които немски телевизионен подкаст използва, за да проследи Клете миналата година.

Даниела Беренс, министърът на вътрешните работи на провинция Долна Саксония, където са извършени много от престъпленията, приветства ареста на Клете като голям пробив и признание за усърдието на полицията и прокуратурата по случая.

Миналата година обаче телевизионен подкаст на ARD проследи Клете, един от тримата екстремисти на RAF, които все още се издирват 26 години след като групата обяви разпускането си, като постави снимката от нейното издирване чрез инструмента за търсене на изображения PimEyes.

Това ги довело до онлайн изображения на много по-възрастна жена с името "Клаудия Ивон", която до пандемията от COVID-19 през 2020 г. редовно участвала в афро-бразилската сцена в Берлин и практикувала бразилския боен танц капоейра.

"Силно ви препоръчвам да следвате тази следа", спомня си разследващият журналист на Bellingcat Майкъл Колбърн, разказвайки на подкастърите в интервю за седмичника Die Zeit в четвъртък. Той каза, че е пуснал снимките през множество инструменти за сравняване на лица, които и непрекъснато показвали един и същ резултат.

Подкастерите на ARD предадоха своето откритие на правоприлагащите органи, които във вторник казаха, че са били върнати по следите на Клете през ноември по сигнал от обществеността.

"От съображения за тактика на разследване ние не разкриваме информация за нашите методи за откриване", каза прокурорът Александър Хеге на въпрос дали подкастът е първоначалният източник на информацията.

Потенциалната опасност, представлявана от Клете, беше подчертана в сряда вечерта, когато две сгради трябваше да бъдат евакуирани, след като полицията откри и обезвреди граната и други експлозиви в апартамента й в артистичния квартал Кройцберг в Берлин.

Тъй като крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се издига в проучванията на общественото мнение, полицията и службите за сигурност са подложени на засилен натиск да се справят с политическите екстремисти, дори когато те действат под сянката на минали провали.

Полицията все още издирва други двама членове на Фракция "Червена армия", която възникна от левите протести срещу войната във Виетнам в началото на 70-те години и уби 33 правителствени служители, американски войници и бизнесмени.

Рускиня с двойно гражданство остава в ареста за държавна измяна

Рускиня с двойно гражданство остава в ареста за държавна измяна

Ксения Карелина е бе задържана по подозрение в набиране на средства за Украйна