Сирийският президент Башар Асад пристигна в Китай, съобщава "Ройтерс".

Това е първото му посещение в азиатската страна от 2004 г. насам, което идва на фона на усилията му за прекратяване на продължаващата над десетилетие дипломатическа изолация предвид западните санкции.

Асад кацна в град Ханджоу със самолет на "Еър Чайна" сред гъста мъгла, за която китайските държавни медии посочиха, че "засилва загадъчната атмосфера" във връзка с факта, че сирийският лидер рядко е виждан извън страната си от началото на гражданската война, при която загинаха над половин милион души.

Той трябва да присъства на церемонията по откриването на Азиатските игри заедно с повече от дузина чуждестранни високопоставени лица, след което ще проведе поредица от срещи в няколко китайски града, включително среща на върха с президента Си Дзинпин.

Асад ще се срещне със Си утре - ден преди да присъства на откриването на Игрите. Сирийската делегация планира да проведе и други срещи в Пекин в неделя и понеделник.

Башар Асад отива в Китай

Башар Асад отива в Китай

Първо посещение на сирийския лидер в Китай от 2004 година

Да бъдеш видян сирийският лидер заедно с президента на Китай на регионална среща, трябва да добави допълнителна легитимност към кампанията на Сирия за бавно завръщане на световната сцена, по време на която тя се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път" през 2022 г. и беше приета отново през май в Лигата на арабските държави.

За последно Асад посети Китай през 2004 г., за да се срещне с тогавашния президент Ху Дзинтао. Това беше първото посещение на сирийски държавен глава от установяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1956 г.

Китай, подобно на основните съюзници на Сирия - Русия и Иран, поддържаше двустранните отношения, дори когато други държави изолираха Асад заради бруталното му потушаване на антиправителствените протести, които избухнаха през 2011 г.

Визитата на Асад в Китай ще отбележи едно от най-дългите му отсъствия от Сирия, откакто избухна гражданската война в страната му.

Въпреки че на Асад бяха наложени санкции от Австралия, Канада, Европа, Швейцария и Съединените щати, усилията за прилагане на многостранни наказателни мерки не получиха единодушна подкрепа в Съвета за сигурност на ООН, в който членуват също Китай и Русия.

Най-малко осем пъти Китай е налагал вето на предложения на ООН, осъждащи правителството на Асад и насочени към прекратяване на десетилетния конфликт, който въвлече съседски страни и световни сили.

За разлика от Иран и Русия обаче, Китай не подкрепи пряко усилията на режима да си върне контрола над страната.

„Касапинът от Дамаск“ се завръща на бял кон

„Касапинът от Дамаск“ се завръща на бял кон

Реабилитирането на сирийския президент поставя пред дилема и западняците, хванати неподготвени и смутени от това хапче с горчив вкус

Разследващите от ООН заявиха, че руските бомбардировки и подкрепяните от Иран милиции са отговорни за по-голямата част от смъртта на над 200 000 цивилни от началото на войната, която предизвика бежански кризи и доведе до контрабанда на наркотици - проблеми, които Лигата на арабските държави настоява Дамаск да разреши.

Сирия има стратегическо значение за Китай, тъй като се намира между Ирак, който осигурява около една десета от петрола на азиатската страна, Турция - крайна точка на икономическите коридори, простиращи се през Азия към Европа, и Йордания, която често посредничи в регионални спорове.

Въпреки че Сирия е сравнително малък производител на петрол, приходите ѝ от него са ключови за режима на Асад.

През 2008 г. и 2009 г. държавните китайски енергийни компании Sinopec, Sinochem и CNPC инвестираха общо 3 милиарда щатски долара в Сирия, подтикнати от призива на Пекин за придобиване на глобални нефтени и газови активи.