Митинги и събрания под лозунгите "Смърт на империалистическа Америка" и "Време е от думи да се премине към дела" ще се проведат във всички региони на Северна Корея.

Засилване на антиамериканските настроения се наблюдава в страната преди настъпването на 67-годишнината от началото на Корейската война 1950 - 1953 година, която в Пхенян наричат Отечествена освободителна вона.
В масовите мероприятия ще участват бойци на Севернокорейската народна армия, партийни и държавни ръководители, сътрудници на министерства и ведомства, представители на обществени организации, включително и ученици.

Държавната информационна агенция ЦТАК в изявление препоръча на администрацията на президента Доналд Тръмп "за извлече полезен урок от поражението на САЩ в този провокиран от тях тригодишен въоръжен конфликт на Корейския полуостров". "По време на бойните действия в тези три години окончателно беше развенчан мита за непобедимостта на американската армия", се казва в изявлението.

Според текста народът и армията на КНДР "горят от желание да нанесат съкрушителен удар по САЩ, които през вековете са извършвали чудовищни престъпления спрямо корейската нация".

Северна Корея обяви Тръмп за "психопат"

Северна Корея обяви Тръмп за "психопат"

"Следването на психопата Тръмп ще доведе само до бедствие"

В Пхенян са уверени, че САЩ отново ще претърпят поражение в противопоставянето с КНДР, която вече е азиатска ядрена и ракетна държава.

През 1950 година след дълъг период на взаимни заплаха между Севера и Юга на Корейския полуостров избухва въоръжен конфликт, който стремително прераства във война.

На страната на Южна Корея воюват и американски войски от състава на силите на ООН, а на страната на КНДР - китайски доброволци. Северна Корея получава подкрепата и на СССР.

Тригодишните военни действия на Корейския полуостров взеха много човешки жертви и разрушения и доведоха до разделянето на две държави по 38-мия паралел.

Самата Корейска война завърши с подписването само на споразумение за примирие, а КНДР и САЩ технически и до този момент се намират в състояние на война. Пхенян е предлагал на Вашингтон подписването на мирен договор, при условие, че САЩ се откажат от провеждането на военни маневри и други враждебни действия спрямо Северна Корея.

Вашингтон игнорират тази инициатива на Северна Корея, тъй като режимът в Пхенян поддържа на практика военното противопоставяне. Периодично КНДР изправя на нокти Съвета за сигурност на ООН с разработката и изпитването на ново въоръжение.