Садам е мъртъв, твърди иракски журналистИракският лидер Садам Хюсеин е загинал по време на бомбардировките на багдадския квартал “Ал Мансур” през нощта на 7 срещу 8 април. Това съобщи известният иракски журналист Амр Нафах пред катарската телевизия “Ал Джазира”.

8 април - Ударът срещу Садам

По думите на Хафах, цитиран от РИА “Новости”, в резултат на бомбения удар от американската авиация са загинали както синовете на Садам – Удай и Кусай, така и половината от иракските ръководители.

В същото време американските спецслужби предполагат, че това изявление може да е направено, за да бъде прекратено издирването на Садам и хората от близкото му обкръжение.

Списание Al-Quds al-Arabi, което се издава в Лондон, публикува свидетелства на очевидци, които потвърждават смъртта на Садам Хюсеин и най-близкото му обкръжение в резултат на бомбардировките в района на Ал Мансур на 7 април.

Според изданието Садам Хюсеин и още 15 членове на висшето ръководство на страната са влезли в сграда в близост до ресторант Ас Саа. След 40 минути сданието е било бомбардирано. По думите на свидетелите никой не е живял в сградата, не се знае и кой е собстквеникът.

В резултат на бомардировките са били напълно разрушени и ресторантът и още три сгради. Списанието нарича нападението “колективно убийство” на Садам и приближените му.

Йорданският весткник Ad-Dustour потвърди днес информацията си от миналия понеделник, според която Садам и членове на ръководния му екип са били убити. Според информацията убийството е станало възможно благодарение на “предателството” на двама иракски офицери от Републиканската гвардия.

Веднага след бомбардировките над въпросната сграда на Републиканската гвардия и на части от редовната войска е било наредено до разположат оръжията си в три района на Багдад, два танка са били разположени до Моста на републиката. Липсата на съпротива е означавала, че планът е изпълнен. След тези действия в Багдад от всички посоки са започнали да влизат части на коалицията.

Списанието потвърждава, че всички членове на иракското ръководство са били убити с изключение на заместник председателя на Съвета на революционното командване Изет Ибрахим и министъра на информацията Мохамед ас Сахаф.