ЕС задълбочи противоречията си относно върховенство на закона с членката си Полша, след като най-висшият съд на блока потвърди, че Варшава е отказала да се съобрази с правилата на ЕС за съдебна независимост, заради което вече е загубила повече от 500 милиона евро под формата на глоби, предава Асошиейтед Прес.

Съдът на ЕС постанови, че съдебната реформа на Полша от 2019 г. нарушава законодателството на ЕС, след като Европейската комисия вече заяви, че полският Върховен съд е лишен от необходимата независимост и безпристрастност.

"С днешното си решение Съдът подкрепя действието на Комисията", се казва в изявление на съда.

Това беше последният от поредица от неуспехи за националистическата консервативна управляваща партия в Полша, като много поляци са ядосани заради "драматична ерозия на демокрацията в страната". Това недоволство прерасна в огромен антиправителствен протест във Варшава в неделя, вероятно най-голямата демонстрация в посткомунистическата ера на Полша, на фона на предстоящи избори през есента.

Опозиционният лидер Доналд Туск, който организира протеста, изчисли, че в него са участвали 500 000 поляци.

"Лоши новини за правителството", обяви консервативният новинарски портал Do Rzeczy относно решението на съда на ЕС. Държавният телевизионен оператор TVP, който действа като пропагандна ръка на управляващата партия, заяви, че съдът на ЕС е превишил правомощията си и "отново атакува Полша. Съдът превишава правомощията си."

Съдебното решение обаче беше приветствано от адвокати и други правни експерти, които се надяват, че то може да възстанови независимостта на съдебната система в източноевропейската страна.

Съдът на ЕС твърди, че "ценността на върховенството на закона е неразделна част от самата идентичност на Европейския съюз като общ правен ред и му е даден конкретен израз в принципи, съдържащи правно обвързващи задължения за държавите-членки". Съдът заяви, че Полша не е изпълнила тези задължения.

На фона на множество осъждания и критики съдът каза, че "мерките, приети по този начин от полския законодател, са несъвместими с гаранциите за достъп до независим и безпристрастен съд".

Министърът на Полша за Европейския съюз Шимон Шинковски вел Сенк каза, че някои части от решението вече не са валидни или са били отменени.

Съдът постанови, че полският закон изисква от съдиите да разкриват членство в асоциация или партия и позволява тази информация да бъде оповестена публично. В решението на съда се казва, че разпоредбите са "способни да изложат съдиите на рискове от неправомерни политически симпатии".

Несъгласието относно функционирането на Върховния съд е само един от няколкото спора, които консервативното правителство във Варшава води с институциите на ЕС.

В правното противопоставяне между Брюксел и Варшава властите на ЕС също задържат отпускането на около 35 милиарда евро (37 милиарда долара) от фондове за възстановяване от пандемия.

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Ценностите на Съюза се отстояват и след приемането в Общността