Съд в грузинската столица Тбилиси отхвърли жалбата за освобождаване на бившия грузински президент Михаил Саакашвили от затвора по здравословни причини. Това съобщи правният екип на Саакашвили, цитиран от RFE.

Съдия Георги Аревадзе каза, че аргументите, представени по време на 15 заседания, не удовлетворяват искането за отлагане на присъдата на затворения бивш президент и незабавно обяви решението си на 6 февруари, след като изслуша заключителните аргументи.

"Искането за отлагане или освобождаване на присъдата поради болестта на Михаил Саакашвили не трябва да бъде удовлетворено", каза Аревадзе.

В изявление, разпространено от екипа на Саакашвили, бившият президент заклейми решението като "смъртна присъда", издадена от неговите политически опоненти.

"Изслушването в грузинския съд се оказа пълна шега, каза Саакашвили. Експертите на правителството дори не си направиха труда да ме видят. Сега всъщност имам смъртна присъда."

Припомняме, че Саакашвили, който беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г., излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт - обвинение, което според него и поддръжниците му е политически мотивирано.

Членове на семейството и адвокатите му предупреждават от месеци, че здравословното състояние на Саакашвили се влошава, въпреки че той получава лечение в частна клиника в Тбилиси.

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Бившият грузински президент, който се намира в затвора, бе приет в болница

Неговият медицински екип казва, че здравето му се е влошило значително, откакто влезе в затвора през октомври 2021 г. и организира многократни гладни стачки в знак на протест срещу лишаването от свобода.

Адвокатският екип на Саакашвили също твърди, че той е бил отровен с тежки метали, докато е бил в ареста.

По време на изслушване миналата седмица той поиска присъдата му да бъде условна, за да може да бъде прехвърлен в чужбина за по-интензивно лечение.

Но грузинските власти изразиха съмнения колко критично е здравословното му състояние.

В момента Саакашвили е съден по отделни обвинения за насилствено разпръскване на антиправителствен митинг през ноември 2007 г. и незаконно преминаване на границата.

Приеха Саакашвили в болница

Приеха Саакашвили в болница

Той е настанен в интензивното отделение

На 1-и февруари, украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да помогне за спасяването на живота на Саакашвили и предотврати екзекуцията му.

"В момента бавно убиват украински гражданин, бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили. Самият факт, че все още трябва да се борим срещу такъв опит за де факто публична екзекуция на човек в Европа през XXI век, е позор!" - написа Зеленски.

Бившият грузински държавен глава активно поддържаше смяната на правителството в Украйна и през 2015 г. стана председател на Одеската областна държавна администрация, а по-късно - съветник на президента Петро Порошенко. Получи украинско гражданство.

През 2016 г. той напусна заеманите постове и започна да се противопоставя на Порошенко, в резултат на което през 2018 г. беше депортиран. Известно време живя в Холандия, като при новия президент Володимир Зеленски отново се завърна в Украйна.

Той се завърна в Грузия на 1 октомври 2021 година, за да участва в местните избори, но бе задържан още на летището и директно изпратен в затвора.

Саакашвили върнат в затвора

Саакашвили върнат в затвора

Здравето му било стабилизирано, твърдят управляващите